24 yerli ürün 8 ülkeden ret aldı

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nden Mart Ayı Verileri Açıklandı

Avrupa Birliği’nin (AB) gıda ve yem ticaretinde kamu sağlığını korumaya yönelik paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla kullandığı Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2025 yılının mart ayı verileri açıklandı. Mart ayında 40 ürünle ilgili 8 ayrı ülkeden bildirim bulunurken, bildirimlerin 24’ünü “sınır reddi”, 7’sini “dikkat için bilgi bildirimi”, 5’ini “takip için bilgi bildirimi” ve 4’ünü “Uyarı bildirimi” oluşturdu.

“Tarım Yıkıma Sürükleniyor”

Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur, verilere ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’de gıda ve tarım krizinin günden güne derinleştiğini vurgulayan Şahindur, “İktidarın yıllardır süregelen plansız ve denetimsiz tarım politikaları dolayısıyla büyük bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. Tarımda yaşanan kriz Türk halkını çok yönlü olarak etkiliyor. Halk sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yanı sıra gıda enflasyonunda rekorlar kırılıyor. Türkiye’de tarım adeta yıkıma sürükleniyor” dedi.

“Gıda Terörü İle Karşı Karşıyayız”

Son 20 yılda çiftçiliği bırakanların sayısının 2 milyonu aştığını belirten Şahindur, “AKP iktidarı çiftçileri topraktan kopardı. Tarımda çalışan nüfus yüzde 35’lerden yüzde 17’ye kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifi verilerine göre çiftçinin borcu 2023’te 390 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye, kendi üreticisini destekleyeceğine 2023’te Sırbistan’dan et, Rusya’dan buğday, Ukrayna’dan ayçiçek yağı ithal etti. Şimdi de ülkemiz için pestisit alarmı çalıyor. 24 yerli ürün için 8 ayrı ülkeden sınır reddi aldık. Sözde ‘eskiyen’ verilere değinmiyorum bile. Açık bir gıda terörüyle karşı karşıyayız. Bu terör topraklarımızı, tohumlarımızı, çiftçilerimizi, halkımızın sağlığını ve cüzdanını tehdit ediyor” diye konuştu.

“Gıda Güvenliği Yoksa Milli Güvenlikte Yoktur”

Genel Başkan Şahindur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlara akılcı bir şekilde yaklaşırsak çözümlerin de ne denli kolay ve erişilebilir olduğunu görebiliriz. Üretici birliklerine doğrudan devlet desteği yapılması, terk edilmiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve pestisit tehlikesine karşı Tarım Bakanlığı’nın harekete geçmesi şart. Bakanlık eliyle başlatılan acil eylem planı sayesinde ziraat mühendisleri, denetçiler ve çiftçiler güç birliği yaparak bu tehlikeyi aşabilir. Genç Parti olarak ilan ediyoruz, Ege’nin zeytini de bizimdir, Doğu’nun buğdayı da, Trakya’nın ayçiçeği de. Tarımı bitiren bu sistemle, ithalata mahkum eden düzenle, çocuklarımızı aç bırakan bu anlayışla hesaplaşacağız. Çünkü açlık kader değil, siyasi tercihin bir sonucudur.”

Related Posts

AYD Başkanı Şapkacı’dan “alışveriş merkezi düzenlemelerine” ilişkin değerlendirme

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, “AVM denilen yerlerde, bazen içerideki mağazaların yarısı boş, ulusal ve uluslararası markalar yok. Pasaj niteliğini bile taşımıyor. Buralar AVM niteliğini kaybediyor.” dedi.

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …

Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, çeşitli nedenlerle tarımsal faaliyet yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amacıyla “arazi toplulaştırması” yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …