Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

AYD Başkanı Şapkacı’dan “alışveriş merkezi düzenlemelerine” ilişkin değerlendirme

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, “AVM denilen yerlerde, bazen içerideki mağazaların yarısı boş, ulusal ve uluslararası markalar yok. Pasaj niteliğini bile taşımıyor. Buralar AVM niteliğini kaybediyor.” dedi.

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …

24 yerli ürün 8 ülkeden ret aldı

Avrupa Birliği’nin (AB) gıda ve yem ticaretinde kamu sağlığını korumaya yönelik paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla kullandığı Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2025 yılının mart ayı verileri açıklandı. Buna göre mart ayında 40 …

Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, çeşitli nedenlerle tarımsal faaliyet yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amacıyla “arazi toplulaştırması” yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …