SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye’nin Teknolojik Üstünlüğü İçin Milli Yetkinlik Hamlesi Başlattı

Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye’nin teknolojik üstünlüğünü pekiştirecek kritik ürün ve sistemlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak insan kaynağı yetkinliklerinin belirlenmesi, yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla 6 Ağustos 2024’te ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, ‘kariyer ve yetkinlik buluşmaları’nın 2’ncisi çevrim içi olarak düzenlendi. Savunma sanayiine yönelik stratejik yeteneklerin yetiştirilmesini ve gençlerin sektöre kazandırılmasının hedeflendiği etkinliğe Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hakan Karataş, Savunma Teknolojileri Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Mert Gökduman ve çok sayıda savunma sanayi şirketi temsilcisi katıldı.

‘Kalkınma Planı’

Haluk Görgün, geçen yıl ağustos ayında, Savunma Sanayi İcra Kurulu’nda milli yetkinlik hamlesi oluşturulması konusunda komite kararını hatırlatarak, “Bu Milli Yetkinlik Hamlesi lise öğrencilerinden üniversite öğrencilerine, sektör profesyonellerinden kurum yöneticilerine kadar geniş bir hedef kitlesine ulaşıyoruz. Çok boyutlu ve stratejik bir dönüşüm programı aslında bu. Bu programın özü, bir savunma sanayi merkezinde insan olduğunu vurgulamak. Farklı statüdeki farklı konumlardaki, farklı sorumluluklardaki insan kıymetini, yetkinliklerini, potansiyelini ve verimliliğini ortaya çıkarmak. Savunma sanayi dediğimizde, aslında ilk akla gelen şey uçaklarımız, savaş uçaklarımız, helikopterlerimiz, insanlı insansız çeşitli sistemler, radar sistemleri, füzeler vesaire olabiliyor. Halbuki buradaki vurgu en karışık algoritmaları kodlayan, en stratejik teknolojileri geliştiren, en kritik kararları sahada uygulayan her zaman ve her koşulda insan. Bu yüzden Türkiye’nin savunma vizyonunun en stratejik alanı nitelikli, yetkin ve vizyoner insan kaynağı olduğunu biliyoruz ve bunu vurguluyoruz aslında bu milli yetkinlik hamlesiyle. Milli yetkinlik hamlesi, aslında bir politika değil, bir politika belgesi değil, bir kalkınma planı olarak değerlendirilebilir ve canlı bir kalkınma planı olarak ifade edilebilir. Yalnızca teknik yeterlilikler değil, hem davranışsal, hem liderlik, hem fonksiyonel ve kültürel yetkinlikleri de bir arada inşa edilebileceği değerlendirdiğimiz bir kalkınma planı” dedi.

‘Bilimsel Yaklaşımı Tercih Ediyoruz’

Savunma sanayi sektöründe yaklaşık 90 binin biraz üzerinde çalışan olduğunu belirten Görgün, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere de ihtiyaç var. Tabii bu sayı 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı. Dolayısıyla iyi planlanmalı. Özellikle verimsizlik, mükemmellik, uzman açıklığı veya odak kayması gibi hemen hemen her sektörde olan bu probleme biz savunma sanayinde özellikle veriye dayalı stratejik platformlarla yaklaşmayı hedefliyoruz. Yani biraz daha akademik, biraz daha sistematik, biraz daha bilimsel yaklaşmayı tercih ediyoruz. Savunma sanayinin bu tüm paydaşlarının da potansiyelini yükseltmek ve iş birliğini güçlendirmek ve sektörün gelişimini insan üzerinden yapılandırmak aslında temel yaklaşımımız. Ayrıca kurumsal akademiler birliğini oluşturduk ve kurumsal akademiler birliğinde yaklaşık 60 üye var. Ve bu üyelerimizle birlikte iş birliği yaparak yetkinlik tabanlı bir yönetim kültürü inşa etmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Çalışanların Yaş Ortalaması 34’

Haluk Görgün, gençlerin vizyonunun Türkiye’nin rotasını çizeceğini ifade ederek, “Savunma sanayii gibi stratejik alanda yükselen her başarı bu kardeşlerimizin emeğiyle olacak. Türkiye’de savunma sanayinde çalışanların yaş ortalaması 34. Dolayısıyla bizim gençlere bakışımız, gençlerden beklentimiz ve onlara inancımız tam. Teknolojiyi makinelerin ürettiğini unutmamak gerekir; ama bunlara anlam verenin mutlaka ve mutlaka insan olduğunun her zaman hatırlanması gerektiğini söylemek istiyorum” diye konuştu.

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Hangi meslekler erken emeklilik hakkını kaybetti? Yıpranma payı hangilerinde kaldırıldı? SGK tam liste açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan 98 sayfalık yeni düzenlemeyle, birçok meslek grubunun yıpranma payı yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla, erken emeklilik imkânı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Peki, yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri?

Borsa güne yatay başladı: Fed ve Fitch Heyecanı! (7 Mayıs 2025)

Dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanımıyla 9.134,68 puandan kapatmıştı. Bugün açılışta endeks, önceki kapanışa göre 1,85 puan yükselerek 9.136,54 seviyesine ulaştı. Sektör endekslerinde bankacılık yüzde 0,12 …

Başvuran herkes 5 bin TL alabilecek

Türkiye İş Bankası çeşitli kampayanlar düzenleyerek müşteri kitlesini genişletmeyi hedefliyor. Yeni yayımladığı kampanya ile kampanya şartlarını karşılayan herkese 5 bin TL verdiğini duyurdu. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte bankalar arasında rekabet …

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni düzenleme: Elektronik ihracata ‘konsinye’ çözümü!

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurtdışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurtdışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden konsinye ihracatın, elektronik olarak yapılabileceği açıklandı.

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.