Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez: “Türkiye’de Büyük Sessizlik Kuramı”

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, ülkenin ekonomik durumuna ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Eğilmez, kendi web sitesinde yayınladığı “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında Türkiye’deki ekonomik bozulmanın halk tarafından neden sessizce kabul edildiğini irdeledi.

İktisatçı Eğilmez, evrende var olabilecek diğer uygarlıklarla iletişimin olmamasını ele alan Fermi Paradoksu’nu Türkiye’deki ekonomik sorunlara benzetti. Fermi Paradoksu’nda uygarlıklar arası iletişim eksikliği olarak tanımlanırken, Eğilmez Türkiye’deki ekonomik ve sosyal sorunlara da dikkat çekti.

Eğilmez, Türkiye’deki gelir dağılımının bozulması ve orta sınıfın yok olmasının yanı sıra ülkenin farklı gelir seviyelerindeki insanların durumunu karşılaştırdı. Özel okul ücretlerinin Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de çok daha yüksek olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye’de kiralar, otomobil fiyatları ve gıda maddelerinin Avrupa ve dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu belirtti.

Eğilmez, Türkiye’deki ekonomik tabloya ses çıkaranların az olduğunu ve genel eğilimin uyum sağlama olduğunu ifade etti. Avrupa’dan gelen itirazlara karşın, diğer ülkelerde insanların sessiz kaldığını belirtti. Yazısını, Türkiye’deki ekonomik durumu “Büyük sessizlik kuramı bizim buralarda böyle işliyor.” diyerek sonlandırdı.

Related Posts

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.