İnciraltı sahili deniz maruluyla kaplandı: “Nedeni, körfezin kirliliğe doygun olması”
İzmir’de Deniz Marullarıyla Kaplı İnciraltı Sahili
İzmir’in İnciraltı Sahili, deniz marullarıyla dolup taştı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezin kirliliğe doygun olmasının deniz marullarının ortaya çıkmasının sebebi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yaşar, “Hava sıcaklığı cuma ve cumartesi günü birkaç derece yükseldi ve aniden deniz marulları çoğaldı” dedi.
Çakalburnu Dalyanı, İnciraltı kıyılarında yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken deniz marullarıyla kaplandı. Mevsimsel değişime bağlı olarak, körfezdeki kirliliğin arttığı noktalarda yosunlar yayılmaya başladı.
“Deniz Marulları Artık Yaz Kış Görülüyor”
Prof. Dr. Yaşar, deniz marullarının körfezde ilk olarak 2012 yılından sonra ortaya çıktığını belirtti. O günden bu yana körfezin kirliliğinin arttığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, arıtmaların kapatılmasıyla kirliliğin sürekli arttığını dile getirdi. Arıtmaların tekrar faaliyete geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, bu sayede körfezin yeniden temiz hale gelebileceğini belirtti.
“Deniz Marullarının Olağan Şartlarda Görülmesi Gerekiyor”
Deniz marullarının genellikle sığ bölgelerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yaşar, “Karşıyaka Bostanlı ve İnciraltı gibi sığ bölgelerde marulların sıklıkla karşılaşıldığını gözlemledik. Bu durum sığ bölgelerde suyun daha hızlı ısınmasıyla açıklanabilir. İzmir Körfezi’nde deniz marullarının olağan bir görüntü olmaması gerekiyor ancak maalesef bu noktaya gelindi” dedi.
Hayatınızın Aşkını Bakteriler Seçiyor Olabilir mi?
Prof. Dr. Yaşar, deniz marullarıyla kaplanan İzmir’deki İnciraltı Sahili hakkında detaylı bilgi verdi. Bakterilerin seçimine dair merak ettiklerinizi öğrenmek için buraya tıklayın.