Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade: Almanya’nın Çin ve ABD Ticaret Savaşından Etkilenmesi Bekleniyor

Allianz Trade, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Alman ekonomisine etkisine ilişkin analizini yayınladı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında anlaşmaya varılamazsa, Çinli ihracatçılar özellikle Almanya ve Avrupa pazarlarına daha fazla yönelecek.

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çin mallarının özellikle Almanya’ya yönelmesi ve artan rekabet nedeniyle, Almanya’da 17 bin ila 25 bin imalat istihdamının kaybedileceğini tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Gröschl, özellikle makine mühendisliği, tekstil, metalik olmayan mineral ürünler, elektronik, bilgisayar ve motorlu taşıtlar endüstrilerinin risk altında olduğunu belirterek, bu durumun Alman sanayisindeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 0,2 ila yüzde 0,3’üne denk geldiğini söyledi.

Küresel ticaret dinamiklerinin tarife savaşı nedeniyle dengesizleştiğini belirten Gröschl, “Alman şirketleri artık iki cephede baskı altında. Birincisi, artan rekabet ve Çin’e bağımlı tedarik zincirleri, ikincisi ise dış pazarlardaki güçlü ihracat odaklı Alman iş modeli. Bu durum sadece Almanya için değil, büyüyen pazarlar ve diğer AB ülkeleri için de geçerlidir. Çin’den ithal edilen yüksek kaliteli ürünler, Alman mallarıyla rekabet ediyor.” dedi.

Allianz Trade’in analizine göre, Çin’in ABD’ye ihracat kaybı, ikili anlaşmalar olmadan 239 milyar dolara ulaşabilir. Çinli şirketler diğer uluslararası pazarlara yönelebilir ve bu durumda AB’ye yaklaşık 80 milyar dolarlık ihracat yapabilir.

Araştırmaya göre, tarife anlaşması sağlanamazsa, önümüzdeki üç yıl içinde yaklaşık 33 milyar dolarlık mal Almanya’ya girebilir ve bu da Almanya’nın toplam ithalatını yüzde 2,5 artırabilir. 

Related Posts

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.