Milyonerler paraya doymadı! 5 yılda mevduatlar katlandı

Türkiye’de Mevduat Yapısında Son 5 Yılda Dramatik Değişim!

Türkiye’de yurt içi yerleşiklerin Türk Lirası (TL) cinsinden mevduat yapısında son beş yılda dikkat çekici bir değişim yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, küçük tasarruf sahiplerinin toplam mevduattaki payı önemli ölçüde azalırken, milyon lira ve üzeri mevduata sahip kişi sayısı ve toplam içindeki ağırlıkları hızla arttı.

Milyoner Sayısı Hızla Artıyor

Son beş yılda enflasyonun etkisi, TL’nin alım gücündeki aşınma ve finansal piyasaların yönü, büyük tutarda mevduata sahip olanların birikimlerini daha hızlı artırmasına neden olurken, küçük tasarruf sahiplerinin sistem içindeki görünürlüğü azaldı. “Mevduatın demokratikleşmesi” hedeflenirken, fiilen tam tersi bir tablo ortaya çıktı.

2020 yılının Ocak ayında 10 bin TL’ye kadar mevduatı bulunanların toplam mevduattaki payı yüzde 2,81 iken, 2025 Nisan itibarıyla bu oran yüzde 0,65’e kadar geriledi. Aynı dönemde, 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip olanların toplam içindeki payı ise yüzde 78,6’ya ulaştı.

Mevduat türlerinde pay değişimleri şu şekilde oldu:

10 bin TL’ye kadar olan mevduatların toplamı 2020 Ocak ayından 2025 Nisan sonuna yüzde 94 oranında artış gösterirken, 10 bin-50 bin TL arasındaki mevduatların değişimi ise yüzde 133 oranında oldu. 50 bin ila 250 bin TL aralığındaki mevduatların değişimi yüzde 172 olurken, 250 bin ila 1 milyon TL’lik mevduatların değişimi yüzde 504 oranında artış şeklinde oldu. Aynı dönemde 1 milyon TL üzerindeki mevduatlar ise yüzde 1.111 oranında artış gösterdi.

Mudi Verilerinde de Büyük Değişim Var

Mevduat sahiplerinin sayısındaki değişim de dikkat çekici. 10 bin TL’ye kadar olan hesaplarda yüzde 62 oranında artış olurken, 10 bin-50 bin TL arasındaki mevduatlarda yüzde 140, 50 bin ila 250 bin TL aralığındaki mevduatlarda yüzde 153, 250 bin ila 1 milyon TL arasındaki mevduatlarda yüzde 453 ve 1 milyon TL üzerindeki mevduatlarda da yüzde 970 oranında artış meydana geldi.

Mudi paylarındaki değişime bakıldığında 1 milyon TL’nin üzerinde hesabı olan mudilerin 2020 Ocak ayında tüm hesapların yüzde 0,18’i oranında olurken, 2025 Nisan’da yüzde 1,09 oranında pay aldıkları görüldü. Ortalama hesap bakiyelerine bakıldığında ise fark açık bir şekilde ortaya çıktı. 10 bin TL’ye kadar olan hesapların bakiyelerinde ortalama 792 TL bulunurken, 1 milyon TL üzerindeki hesaplarda ortalama 7 milyon 230 bin 362 TL bulunuyor.

Related Posts

TCMB anketi açıklandı: Yıl sonu dolar ve faiz tahmini belli oldu!

TCMB anketinde enflasyon düşecek mi? Dolar yıl sonunda kaç lira olacak? Faiz kararı değişecek mi? İşte tüm ayrıntılar…

Borsa haftaya yatay başladı: 16 Haziran 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününe yatay seyirle 9.308,75 puandan başladı.

27 yıllık sanayi şirketi konkordato talebinde bulundu: Ünlü markalara hizmet veriyor

Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik A.Ş., mali zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1998 yılından bu yana demir çelik sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarına hizmet veren firma, Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından üç aylık geçici mühlet kararı aldı. Şirketin geleceği, 2 Eylül 2025’te yapılacak duruşmada belirlenecek.

Fabrikadaki su doğaya dönüyor

PepsiCo Türkiye, “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı operasyonel suyu havzalara geri kazandırmak için çalışıyor.

Ankara’da kademeli su tarifesi değişiyor

Ankara’da kademeli su tarifesi değişiyor

Platin, altın ve gümüşü solladı: Yılbaşından bu yana yüzde 40’ın üzerinde arttı

Platin, altın ve gümüşü solladı: Yılbaşından bu yana yüzde 40’ın üzerinde arttı