Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan Sokmalarında Doğru Davranış Hayat Kurtarır

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakasının bildirildiğini belirtti. Yılanların çoğunun zehirli olmadığını ifade eden Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin kırsal alanlarında görüldüğünü söyledi.

Aygün, Ordu’da özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin arttığı dönemlerde engerek türü yılanların sebep olduğu yılan sokması vakalarının görüldüğüne dikkat çekerek, belirtiler hakkında şu bilgileri verdi:

  • Sokulan bölgede şiddetli ağrı, şişlik, morarma
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik
  • Nadir durumlarda bilinç değişikliği, tansiyon düşüklüğü

Yılan sokması durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Aygün, panik yapmadan hemen 112 aranması gerektiğini ve hastanın mümkün olduğunca az hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması, şişmeyi engellemek için takıların çıkarılması ve soğuk uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, “Unutmayın yılanlar da bizden korkar. Onların alanına saygı duyarsak, tehlikeden uzak dururuz. Bir yılan sokması yaşarsak bilinçli ve sakin davranmak hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aygün, panzehrin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ağırlaştığında verilmesi gerektiğini belirterek, gereksiz panzehir kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı. Tedavi kararının mutlaka bir doktor tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AA)

Related Posts

Gaziantep Büyükşehir öncülüğünde tüp bebek tedavisine ücretsiz destek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ekonomik nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler için ücretsiz tüp bebek tedavisi başvuruları tamamlandı.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor. 

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

vozol puff