Borçsuz kimse kalmadı: Ortalama kredi borcu 100 bin lirayı aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borcu 100 Bin Lirayı Aştı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son verilerine göre, Mart 2025 itibarıyla bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bin kişiye yükseldi. Bireysel kredilerin içerisinde yer alan kredi kartları, kredili mevduat hesapları (KMH), konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde kişi başına düşen ortalama borç tutarı ilk kez 100 bin lirayı geçti.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, Mart ayında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre bireysel kredi kartı borçları 2 trilyon 36 milyar lira seviyesine ulaştı. 2024 yılı Mart ayındaki 37.2 milyon kredi kartı kullanıcısı sayısı, Mart 2025 itibarıyla 39.1 milyona yükseldi.

Kısa vadeli borçlanma aracı olarak kullanılan Kredili Mevduat Hesapları’nda (KMH) ciddi bir artış yaşandı. 2024 yılında 220 milyar lira olan KMH bakiyesi, 2025 itibarıyla 518 milyar liraya yükseldi. KMH kullanan kişi sayısı 30.5 milyona çıkarken, kişi başına düşen ortalama borç miktarı 16 bin 975 lira oldu. KMH’lerde tasfiye oranı yüzde 3.6’ya çıktı.

İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANIMI AZALDI, BORÇ MİKTARI ARTTI

Uygulanan sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredisine erişim zorlaştı. İhtiyaç kredisi borçluları bir yılda 13.4 milyondan 11.1 milyona geriledi. Ancak kişi başına düşen ortalama borç miktarı 66 bin 318 TL’den 97 bin 575 liraya yükseldi.

İhtiyaç kredilerinde tasfiye olunacak kredilerin oranı ise yüzde 5’e ulaştı.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Raporu‘na göre, katılımcıların yüzde 71’i Mayıs ayında ekonomiyi “kötü/çok kötü” olarak değerlendirdi. Ekonominin geleceğine dair karamsarlık oranı yüzde 53 oldu. Katılımcıların yüzde 21’i iyileşme, yüzde 26’sı ise değişim beklemediğini ifade etti.

“Gelirim giderimi karşılamadı” yanıtını verenlerin en yüksek oranına yüzde 66 ile işsizler sahipken, bu oranı yüzde 64 ile yevmiyeli çalışanlar takip etti. Yaklaşık her 3 emekli, çalışmayıp iş aramayan ve devlet memuru katılımcıdan 1’i “Geçtiğimiz ay gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı” yanıtını verdi.

Related Posts

Alkole yarın zam geliyor: En ucuz bira 70 TL olacak

Haziran enflasyonunun açıklanmasının ardından 3 Temmuz’da otomatik olarak güncellenen ÖTV, alkollü içecek fiyatlarını sert şekilde etkiledi. Tekel bayilerinden gelen son bilgiye göre, zamlı tarifeyle en ucuz bira 70 TL, rakı fiyatları ise daha yüksek seviyelere ulaştı. Zamlı fiyatlar 6 Temmuz’da yürürlüğe giriyor.

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisinin 0,14 puan olacağı hesaplandı

Akaryakıt ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında 3 Temmuz itibarıyla yapılan yasal artışın ortalama pompa fiyatlarına etkisinin yaklaşık yüzde 4,2, temmuz ayı tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin ise 0,14 puan olacağı hesaplandı.

Piyasalar ‘tarife’ mektubu bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkelere göndermesi beklenen “tarife mektupları” yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Borsa faiz indirimi söylentilerinden bile etkilendi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 39,37 puan artarken, toplam işlem hacmi 120,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,70 değer kaybederken …

vozol puff