Çankırı’da Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde Yürütülen Kazı Çalışmaları Sürüyor
Çankırı’da, birçok farklı hayvana ait fosillerin bulunduğu “Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi”nde bu yılki kazı çalışmaları başladı. En eskisi 9 milyon yıl öncesine tarihlendirilen fosillerin bulunduğu lokalitede, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 15 kişilik ekip çalışmalarını sürdürüyor.
Bu yıl da devam eden kazı çalışmaları kapsamında, bölgede gergedan, kılıç dişli kaplan, zürafa, yaban atları, sırtlan, gelincik, antilop, oklu kirpi, bizon gibi 43 farklı türe ait 4 binden fazla numaralı fosil (bütüne yakın) bulunmuş ve ayrıca numarasız fosillere de rastlanmıştır.
Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, bölgenin önemine vurgu yaparak, “Çorakyerler’den çıkan fosillerle bilim dünyasına yeni yönler verdik. Her yıl farklı türlerle karşılaşıyoruz ve bölge dünyada önemli bir konum almaya başladı. Şu ana kadar 4 bin 300’ün üzerinde tanımlanabilir numaralı tür tayini yapabileceğimiz nitelikte fosil buluntular elde ettik.” şeklinde konuştu.
Kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Erol, “Fosillerin devamı gelecek ve her yıl yeni türlerle karşılaşma beklentisi içindeyiz. Çünkü parçalanmış fosiller buluyoruz ve her yıl bir önceki yıla ait fosillerin devamını bulma olasılığımız var. Ekoloji, hareket biçimleri, beslenme, coğrafya gibi konularda yeni buluntularla bilgilerimizi çeşitlendiriyoruz. Bu nedenle “Çorakyerler Fosil Lokalitesi’nde kazı çalışmalarının devam etmesi paleontoloji bilimi açısından önem taşıyor.” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Erol, ekim ayının başına veya eylül ayının sonuna kadar kazı çalışmalarının tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.