Meta’dan skandal Filistin Sansürü: ‘Antisemitizm’ bahanesiyle yüzde 60’ını engelledi!

Meta, Filistin İçeriklerine Sansür Uyguluyor: Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi Raporu

Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi’nin yayınladığı “Filistinlilerin Meta’nın Sansürüne İlişkin Tanıklıkları” raporu, Meta’nın Filistin içeriklerine yönelik baskıcı politikalarını gün yüzüne çıkardı.

Raporda, Meta’nın Filistinlilere ‘antisemitizm’ bahanesiyle sansür uyguladığı ve sosyal medya platformlarında adaletsizlik yaşandığı belirtiliyor.

İÇERİĞE BAKILMAKSIZIN ENGELLEDİLER

Filistin Dijital Hak İhlalleri Gözlemevi’nin belgelerine göre, Meta platformlarında yaşanan dijital hak ihlallerinin yüzde 69’unun Facebook ve Instagram’da gerçekleştiği ortaya konuldu.

Rapora göre, Filistinli kullanıcıların paylaşımlarının yüzde 60’ı içeriğe bakılmaksızın sansürlenirken, Meta’nın yapay zekâ destekli sistemlerinin İbranice şiddet içerikli paylaşımlara tepki vermediği ifade edildi.

META’NIN ADALETSİZ POLİTİKALARI

Rapora göre, Meta sistematik bir baskı politikası uygulayarak Filistin ile ilgili içerikleri sansürlediği belirtiliyor. Şirketin “politika ihlali” gerekçesiyle Filistin yanlısı paylaşımları sildiği ve erişimini kısıtladığı ancak İsrail yanlısı nefret söylemlerine göz yumduğu kaydedildi.

Gazze’ye yönelik saldırıların başladığı Ekim 2023’ten bu yana, İsrail destekçisi 15 milyondan fazla kışkırtıcı paylaşımın belgelendiği ve buna müdahale edilmediği ifade ediliyor.

HRW RAPORU: META İSRAİL YANLISI TUTUM SERGİLİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan “Meta’nın Tutulmayan Sözleri: Instagram ve Facebook’taki Filistin İçeriğinin Sistemli Sansürü” raporunda da Meta’nın İsrail yanlısı tutumuna vurgu yapılıyor.

HRW yöneticisi Deborah Brown’a göre, Meta’nın Filistin yanlısı içerikleri sansürlemesi Filistinlilerin baskısını artırıyor ve adaletsizlik yaratıyor.

Filistin içeriklerine uygulanan sansür politikası ifade özgürlüğüne darbe olarak nitelendiriliyor ve uluslararası toplumun bu konuya müdahale etmesi gerektiği vurgulanıyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, yaklaşık 1000 yıldır kayıp olan Mezopotamya dönemine ait gizemli bir ilahiyi çözdü. Kil tabletlere yazılmış olan “Babil İlahisi”, antik Babil kentinin ihtişamını gözler önüne seriyor ve kent sakinlerinin günlük yaşamına dair yeni bilgiler sunuyor. Keşfin ayrıntıları, Iraq dergisinde yayımlandı.

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Geleceği şimdiden satın alanlar bu madeni keşfetti: Teknolojide devrim yaratacak

Düşünsenize… Evde köşeye atılmış, çalışmayan bir eski bilgisayar, aslında geleceğin teknolojisini ayakta tutan elementleri barındırıyor olabilir!

WhatsApp Özet kullanıma sunuldu: Mesaj kaçırmaya son!

Meta’nın yapay zeka desteği ile kullanıma sunduğu yeni özellik sohbetleri yakalamayı artık çok daha kolay bir hale getiriyor.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

vozol puff